top of page
  • Forfatterens bildeKnut Slenes

Blindsonen


Per Eftang har skrevet en bok han kaller ”Blindsonen”. Boka handler om ting som skjer i livet ditt som du ikke har kontroll på. De litt rare øyeblikkene da du innser at «noen» har snakket sammen. Disse «noen» stiller deg i et dårlig lys. De har kanskje fattet beslutninger som har påvirket deg uten at du har hatt innflytelse på det. Kanskje innser du at arbeidsinnsatsen din blir vurdert, kommentert og nedvurdert i fora du ikke har tilgang til. Har du noen gang dristet deg til å ta opp et ubehagelig tema eller varsle om noe som er galt? Da skjønner du kanskje hva jeg snakker om. Du har folk rundt deg uten integritet!


Per henter eksemplene sine fra sitt virke som politi, toppidrettscoach og ledelseskonsulent i norske bedrifter. Toppidrett og Politi er fremmede kulturer for meg, men det har ikke noe å si. Det Per skriver om setter i gang mange prosesser i meg. Jeg kommer på situasjoner jeg har vært i der jeg har kjent på utrygghet når jeg har hatt behov for støtte. Det dukker opp tanker om de gangene jeg har følt meg forrådt eller direkte dolket i ryggen, men boka gjør noe annet også! Boka handler nemlig om langt mer enn posttraumatiske opplevelser.


Per skriver om det han kaller psykologisk trygghet, essensen i miljøer der mennesker er trygge og kan være seg selv. Der mennesker lærer og utvikler seg. Der medarbeidere ikke går rundt og er redde for å bli straffet hvis de sier sin mening, fremmer ideer eller, tar opp feil som er gjort. Slike miljøer oppstår ikke av seg selv. Det må legges til rette for og mange må bidra.


Per er på sitt beste når han viser engasjement og temperament. Temperamentet kommer veldig godt til uttrykk i kapittelet om omhandler personlighetstester og hvor forferdelig galt det kan gå når slike verktøy havner i hendene på feil personer. Han legger heller ikke fingrene mellom når han beskriver eksempler fra toppidretten der uvettige ledere nær har tatt knekken på utøvere med overraskelser i blindsonen like før de skal prestere.

Jeg liker boka til Per veldig godt. Den er kompakt. I løpet av 111 sider er han innom en rekke temaer. Jeg tror at mange som kjøper boka kommer til å bruke dem når de selv skal holde presentasjoner, foredrag og innlegg på ledermøter. Mitt eget eksemplar er allerede full av markeringstusj og det er som regel et godt tegn.


Så hva er det boka har gitt meg? Jeg har blitt minnet på en del negative opplevelser fra fortiden, men jeg har satt dem inn i en kontekst: Hva kan jeg bruke lærdommen til i dag. Det er faktisk ganske godt å bli minnet på at jeg har en del realkompetanse på konflikter. Jeg har blitt minnet på at jeg kan bidra til et tryggere arbeidsmiljø for de rundt meg. Også når jeg ikke har formelt lederansvar. Jeg lar Geir Aker, veileder, foredragsholder og fenrik i Kompani Lauritsen få komme til orde helt til slutt: Sjelden har det vært tryggere å møte seg sjøl i døra. «Bindsonen» viser med konkrete eksempler hvor viktig integritet er for samarbeid og måloppnåelse, og hvor stygt det kan bli når integritet uteblir.


85 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page